18 Nov 2018

Radionice, vlogove i blogove su izmislili Srbi

Niste znali? Mi smo, još od vremena srebrnih kašika na dvoru Nemanjića prvi u svemu.
Srpski Sveznodar/Sveznodarka. Najčešći primerak kako žena tako i muškaraca u najlepšoj našoj. Tolika svestranost nema ni na Akademiji nauka i umetnosti.

Priznaćete, nema te slave, tog rođendana i te proslave u sećanju iz ranog detinjstva, a da neko nije 'držao banku' i podstakao raspravu. Teme su uvek bile svetske! Od toga šta nam je donela, a šta odnela stara Juga, kakva nas budućnost čeka, a u stvari ne čeka, razni tutorijali za pečenje rakije, kolače, torte, ladne trajne, turšije, do uticaja sunca na cveće i meseca na gubljenje kilaže.

To vam je kao dečija igra Kaladont. Jedan počne i onda ko zna više. Ako ne znaš ništa ispadaš, a to je sramota živa. Goruće teme su svakako oduvek bile pitanje opstanka u Srbiji, politička i ekonomska kretanja, kolaps zdravstva i obrazovanja, o iću i piću, gurmanskoj muci, uticaju novokomponovane muzike na omladinu i naravno - kako gajiti dete. Pored škole, medija i ulice izvori raznih životnih saznanja za nas su bila ova okupljanja.

Odakle vama prvi stavove o politici, društvu, moralu, obrazovanju, istoriji, životu?
Pa formirali ste ih slušajući debate starijih. 
E sad, svaka priča o srpskom mentalitetu i navikama može da se ispriča komično ili tragično. Mi smo i kao narod sopstvena parodija.

U novije vreme međutim desila se revolucija virtuelnih medija i onlajn sveta, te se otvorila mogućnost da vide kako se taj naš Kaladont igra na ozbiljnom nivou. Na dnevni red su dakle dospele i novovekovne teme, trendovi i sve se popelo na viši, da ne kažem američki nivo.

Šalu na stranu, konstruktivni razgovor poprimio je novi oblik i ušunjao se ( ili danas prepopularno - implementirao) u sve iole demokratski obojene institucije. 

Svaka škola, fakultet, institucija organizuje aktivne debate i interaktivne radionice na kojima se osvajaju i usvajaju nova znanja. Koncept je takav da vam skraćuje put do pronalaženja preko potrebnih odgovora i saznanja.
Neke radionice služe kao podrška, neke su obuke, neke su informativnog karaktera, a sve služe da vam omoguće i pomognu da u nečemu napredujete.
Za bezbroj različitih tema, problematika, situacija, cilja se i na specifične grupe zainteresovanih polaznika - tzv.ciljne grupe.

E sad, na virtuelnom nebu nalazi se Veliki Tihi okean ovakvih sadržaja. Teško je razlikovati one u koje vredi uložiti i iz kojih ćete nešto naučiti, od onih 'trla baba lan da joj prođe dan'.

Kako uopšte da u mešalici rijaliti programa, Kardašijanki, fejsbučenja, instagramovanja, blogova, vlogova, manifestinga, promocije biznisa i marketinskih trikova 21.veka, bjuti tutorijala, e-kurseva, e-sadrzaja, e-uspeha, e i tako u nedogled - nađete pravu radionicu za sebe???

Pitanje je čija ste vi, a ko je vaša ciljna grupa.
Da li vam je potrebna edukacija, motivacija, psihoterapija, podrška, realizacija, team building?

Morate sami postaviti iskreni i konkretni cilj zbog kog biste se priključili nekom sadržaju.
Zatim vam socijalne mreže, forumi i mogućnosti online istraživanja daju informacije o kvalitetu nečijeg rada, čitanjem ili slušnjem iskustva konkretnih korisnika, pratilaca.

Evo top 10 mojih primera blogera, udruženja, tutorijala, stručnjaka u različitim poljima, a na Vama je da pronađete svoje favorite:

1. Jovana Miljanović - Od hobija do posla
2. Jovana Ružičić - Centar za mame
3. KATALIZA - samopouzdanje&samopoštovanje
4. Milan Maglov - online promocija biznisa
5. Bisera Bibi - make up tutorijali 
6. Slavica Squire - NLP
7. Ana Bučević - motivacioni govornik
8. 5 elemenata - Shiatsu filozofija života
9. Explorer (novo!) - teambuilding
10. Dnevnik_za_trudnice 

 
Dakle ne mrzite ništa pre nego što učestvujete. Prevaziđite to dečije 'ne volim' samo zato što niste probali.
Osuđivanjem novih načina komunikacije i obrazovanja isključivo ste vi na gubitku.
U ovom slučaju, ako vam je tako lakše, sve je ovo priča o jednom starom, dobrom, a modernizovanom srpskom običaju.
5 Comments

Write a comment

Jelena Milutinovic

Yelenable owner and entrepreneur

5 Comments
 • JovanaJana December 16th, 2018 - 10:26PM

  Koliko mene nerviraju sve te radionice i terapije, ja ne znam ko tu daje pare i dal je neko nesto dobio stvarno.

 • Tajana December 16th, 2018 - 10:26PM

  E to je to. Ima svega samo nije sve za svakoga

 • Lootka December 17th, 2018 - 7:30PM

  Mrzela sam kad zasednu kumovi 5 sati i neke price nebitne pricaju s mojima, ali tacno je to to. Ja sam sad jos gora 6 puta, moja slava traje 3 dana i ostanemo do ponoci

 • Kosta December 28th, 2018 - 8:35PM

  Sve je to americka prica, prodavanje magle. U 50 tih kurseva jedan vredi a ostali uzimaju ljudima parr

 • Kaća Trpković February 14th, 2019 - 11:00PM

  Ja sam prva mrzela sve sto se zove radionica iz dna duse, jer su nas na poslu primoravali da slusamo neke beskorisne seminare. Sad sto je najgore pratim i idem na neke tribine i to sasvim slucajno, a prvi put mi je od koristi. Verujte mi da je ovo sve tacno. Ima ih milion pa je zato haos inace ima mnogo dobrih stvari

Write A Comment