09 Apr 2019

Odluči se za mladost

Otme se kontroli život. Uskočimo u vir obaveza koje kao da nikuda ne odmiču niti ikad prestaju. U tom našem trku deca 2001. godište postaju već punoletna i hrle ka prvim studentskim danima. Da, ako si 'prvo' godište, to sad znači 2001.


Kad ih samo brojim čini se da lete, a kad računam događaje osećam da ih je prošlo trilion.
Kada je tačno i kako onaj momenat 'pitaj onu devojku' prešao u 'pitaj tetu' nemam pojma, ali je jasno da smo prezubili u srednje doba.
Grafikon emocija na temu starenja menja nam se od PMS-a do novog Severininog albuma.
Kad vidim sve te glumce, glumice, pevače, pevačice sa dobranim karijerama, a opet u cvetu popularnosti, poistovećujem se iz momenta.
Da da, ma sad smo mi u TOP formi! Pa da.
Mozda Severina i jeste.

Međutim ono što može da se sakrije sa 20 ne može sa 35+, a to je kakav život živiš; da li voliš, da li si voljena, ispunjena, ostvarena, zadovoljna svojim životom...a iznad svega da li si zdrava.

Starenje tela jeste neminovno, ali nebriga o sebi uzima danak mnogo ranije. Nije samo genetika ono što neke srećne ljude u 50/60/70+ čini mlađim od ostalih vršnjaka. U pitanju je izbor da u životu budeš svestan i savestan učesnik, a ne da večito ispituješ sopstvene granice izdržljivosti nad porocima raznih vrsta.

Odluka da budeš mlada uprkos broju godina i težini bremena koji nosiš na leđima nije laka i ne planiram da ti prodam neku mudrost budističkih monaha.
Hoću samo da razmisliš da li je mladost broj ili je to poletnost, energija, smeh, radost, aktivnost, zdravlje i sve ono što svaka od nas želi za sebe.
Ok mama si, žena si, domaćica si, radnica si, vlasnica, tetka, ćerka...oktopod si jebeni. I jebeni i umorni.
Superiška, pridruži se sličnima i izaberi stranu: raspadam se VS sabraću se.

Ja se prva skupljam po patosu kad mi dođe žuta minuta...al kad se skupim i resetujem, još sam upornija, da ne kažem mlađa.
Da li je ključ tvoj osmeha i uzdignute glave u pročitanoj knjizi, predstavi, meditiranju, diplomi, botox-u, organskoj hrani, šetnji putovanju ili haljini...nije uopšte bitno.

Niti svima nedostaju iste stvari u životu, niti volimo isto niti je bitno na koji način ćeš pronaći sebe. Jedino važno je da prepoznaš ako si na putu koji ti stvara nezadovoljstvo i objaviš mu rat.

Svaki rat za sobom vuče mir, ali treba preživeti i dočekati ga.
Da li zbog deža vu momenta protesta na ulicama koji me je vratio na početak veka i tinejdžersko doba ili osećaja prezasićenosti, ja imam nepokolebljiv osećaj da je vreme za odluke.
Odluke da je dolaze dani za svetlu stranu zrele mladosti.

Parafraziraću genijalca Laneta Gutovića:
Ne znam zašto sam vam ovo ispričala...ali ne može da škodi. Ako ne škodi, može nekom i da koristi.

7 Comments

Write a comment

Jelena Milutinovic

Yelenable owner and entrepreneur

7 Comments
 • Ivana April 10th, 2019 - 11:09AM

  Ne znam jel mi smesnije ili tuznije koliko smo dozvolili da nas vreme pregazi. Ja kad sam pocela da govorim u moje vreme ovo, u moje vreme ono tek sam shvatila da sam ko neka tetka. U svoje ruke zivot svoj pa lepo i pametno

 • Gordana M April 10th, 2019 - 3:52PM

  Ja se s tobom sita ispricam dok citam tekstove, bravo Jeco

 • Aleksandar Miljanic April 10th, 2019 - 7:31PM

  Ne znam zasto pises kao da se odnosi samo za zene posto se pronalazim od prve reci ali ok sto kaze Lane ni ja ne znam zasto ovo pisem ali ne moze da skodi hehe

 • Isidora April 11th, 2019 - 2:23PM

  Pratim te na insta ali sad prvi put citam blog, tako si normalna i na zemlji da ja ne verujem

 • Gaga April 12th, 2019 - 8:19AM

  Ja sve hocu i razumem ali mi je organizacija katastrofa i bukvalno se osecam kao tetka neka. Ne znam sta na svetu moze da se desi da to promenim

 • Mihajlo April 3rd, 2020 - 8:43PM

  Super!

 • Mihajlo April 3rd, 2020 - 8:49PM

  Nema sta!

Write A Comment