13 Dec 2018

Kuda posle APR-a?

Da kažemo da je odluka pala. Otvaraš svoju firmu, pa kud puklo da puklo. Kad kažem firmu, mislim na DOO, preduzetničku radnju, udruženje...i eto prve prepone u trci na 1000m.
Odluka koju donosiš mora da bude podstaknuta dobrim istraživanjem tržišnih (ne)prilika Srbije.
Šta to konkretno znači? 
I
Od samog starta moraš da prihvatiš situaciju kakva jeste. Poreska uprava funkcioniše kao sat po pitanju prekršaja i dugova, dok ista nikako neće da te obavesti o greškama koje idu u njihovu korist, mogućim uštedama, povratima, subvencijama. 
To je prema njihovim rečima izričita dužnost knnigovođe. Možeš se buniti do sutra, ali tu mantru ponavljaju vec 20 godina.
Knjigovođa postaje centralna figura koja mora da zna da ti objasni šta za tvoju delatnost znači preduzetnik, a šta DOO, da li paušal ili ne. Ako ne zna ili ga, još gore, ne razumeš, beži!
Nije svejedno.
Moj savet ti je da se uputiš u 10 različitih agencija pre samog izbora. Videćeš jako brzo razlike između šarltana i profesionalca. Nemoj da te mrzi da to uradiš, jer može da te košta previše.
VAŽNO: Ukoliko voliš online informisanje, poseti www.ft1p.rs i zaprati Milana Trbojevića na Instagramu. To je prečica za odgovore na 1001 pitanje, a i dokaz da postoje izuzetno korisni profili, blogovi, stranice na online nebu.
II
Druga stavka je izbor banke koju smo masovno birali prema blizini. To je fatalna greška. Dobra banka je ona u kojoj imaš 'svog čoveka'. Pritom, ne mislim na kuma, brata, rođaku iz Čačka. To je pravi bankar ili bankarka. To je osoba koja ZAVRŠAVA i REŠAVA. Veoma se razlikuje od prestrašenog kolege koji samo ponavlja propise kao disclaimer na TV reklamama za farmaceutske proizvode .
Pravog bankara možeš nanjušiti putem gužve, ali one koja se brzo raščišćava ili putem preporuke.
I što reče jedna moja učenica, a pritom bankarka sa ozbiljnim stažom i položajem, dobar bankar će se baviti tobom i nakon toga što ti 'proda' neku uslugu, otvori novi račun itd....
III
Treća i ključna faza određuje budućnost posla kojim se baviš. Tvoj tim. Ljudi koji će raditi sa tobom i za tebe su nepremostiva karika uspeha. Kvalitetan odnos sa radnicima je odnos poštovanja, podrške, autoriteta i poverenja. Gradi se godinama i nema prečica. Pored toga, 
Problem je u tome kako naći kvalitetnog radnika.
Veliki stepen nezaposlenosti u Srbiji učiniće ti se x puta kao laž, jer nekada jednostavno ne možeš da nađeš radnika kakav ti treba.
Gde tražiti?
1. Biro
2. HR agencije
3. Preporuke
4. Infostud
5. Klikom do posla 
5. Oglasi (online, novine)
Sve sam probala i nema pravila. Moja najbolja profesorka tj.radnica došla je na oglas, druga preko sajta za zapošljavanje, treća preko Biroa, četvrta preko preporuke.
Osim pomenutog, Božije pomoći, sreće i sticaja okolnosti pri izboru radnika u Srbiji, treba obratiti pažnju na dva fenomenalna tipa radnika. Zvaćemo ih KIDAČI. 
PRVI tip 
Mlad, obrazovan, pun energije, nasmejan. Ne krivinari, ulaže u sebe i ne boji se novina u poslu. Ima ili nema iskustva, ali sve prihvata, grabi, uči od tebe/nadređenih/kolega bez sujete i željan je novca i uspeha.

DRUGI tip
Srednjih godina, izmaltretiran od strane užasnih poslodavaca u prošlosti. Zna da ceni sve pogodnosti i zauzvrat radi kao Singer mašina na koju uvek možeš da računaš. Zna posao ali nema problem da se prilagodi tvojim zahtevima.

Njih tražiš! Dok ne budu kidači menjaj, ulaži u radnu snagu. Isplati se.

Tržište rada nam je džungla, gledano i sa strane radnika, a i poslodavca. Zasićeno je vrstama koje ne mogu na četiri strane bloga da stanu, a previše je beskorisnih. 
I zapamti, vreme samoupravnog sistema je gotovo, prošli su dani 'prva firma do penzije'.
U ovom životu kakav vodimo ne sme biti straha od promene. Prihvati da najverovatnije nećeš raditi u jednoj firmi, niti ćeš kao poslodavac imati jedinstven tim.
Okreni to u svoju korist, nauči iz svakog odnosa sa radnikom i obogati iskustvo. 
IV
E kad je sve ovo krenulo kako treba kreću novi troškovi. To ti je inače neprijatelj br.1 i uvek se nekim čudom povećava.
Kontrola troškova je zahtevna, ali je imperativ. Preispituj mesečne/tromesečne/godišnje troškove ako treba i svake nedelje dok ne uđeš u fazon.
O tome koji su troškovi neophodni, a bez kojih se može pročitaj ovde http://www.yelenable.com/blog/marketinske-muke

V

Volim broj 5, nije džabe odličan! Savet koji ne sme da izostane tiče se PODSTICAJA.
Onog momenta kad pokreneš posao počni da radiš i na navici sa na nedeljnoj bazi haraš internetom u potrazi za:
1. Subvencijama NSZ
2. Konkursima privatnih domaćih fondova
3. Konkursima domaćih i stranih udruženja
4. Subvencijama opštine i grada 
5. Udruženjima i NVO za podršku mladih
6. Horizon 2020
7. Projektima raznih ambasada
8. Dešavanjima u Kulturnim predstavništvima država
9. Investicionim fondovima
10. Privrednim subjektima koji imaju zajedničke projekte, akcije, konkurse

Prijavi se na iserbia newsletter i dobijaćeš info o mnogim aktuelnostima.
Postoji značajan broj različitih finansijskih injekcija koje možeš da obezbediš ako se na vreme dobro informišeš. Dobro znaš da u moru nameštenih konkursa, mora da naleti jedan koji je tvoj. Služi se principom velikih brojeva. Pokušaj bezbroj puta.

Srećno!

Jelena Milutinović, preduzetnica i direktor Centra za kreativno učenje stranih jezika FLOW

3 Comments

Write a comment

Jelena Milutinovic

Yelenable owner and entrepreneur

3 Comments
  • Wyzyeeeee December 15th, 2018 - 3:32PM

    Great!

  • Iva December 17th, 2018 - 7:23PM

    I meni se nekad cino da je zivot kao trka na 1.000 metara sa preponama, ali vredi zene verujte

  • Trula drzava December 24th, 2018 - 11:12AM

    Samo ovde dok dobijes subvenciju treba da se otelis. Ne kazem vredi buti uporan, oni i hoce da odustanemo

Write A Comment