12 Feb 2019

Hokus pokus - FOKUS

Da li vidiš mene, šišarku, granu ili zimu?
Tajna je u FOKUSU.
Pomeren fokus je zasigurno jedan od najvećih neprijatelja savremenog čoveka već godinama unazad.

Pogledaj samo diverziju kojom se fokus sa bitnih događaja pomera na nebitne u Srbiji. Zabavni i rijaliti programi, čudnim čudom nastali virusi, afere poznatih ličnosti....da li se ikada zapitaš čemu sve to?
Iako nam novogodišnji program uvek podsvesno kaže 'I ova godina će biti repriza prošlih 50' mislim da je manipulacija već svima jasna.
Razmisli, da li se ovaj poremećaj društva preslikava i na tvoj život?
Izbor prioriteta i fokusa su dve stvari bez kojih se ne napreduje. Bez jasnih i konkretnih ciljeva na dnevnom, nedeljnom i mesečnom nivou, svaka ideja, poslovna ili emotivna, ekonomska ili politička - gubi smisao.

Potrebno je delati, raditi, pokrenuti se i držati pravac. Gde nastaje problem?
Snaga mladosti i energije kojom izlećeš iz gnezda porodice nosi i jednu varku sa sobom, a to je da ne prihvataš da ne može sve - sve odjednom.

Dođu dani kada hoćeš odmah i za juče ako može. Vidiš projekciju događaja 10 godina unapred kao Nostradamus. Međutim nije ti jasno zašto se sve tako sporo odvija i koliko Kineskih zidova treba da preskočiš. Zapetljaš se kao pertla između ideje i cilja i potoneš. Dođu oni drugi dani, bledi i nedovršeni, oprazni kao gomila rokovnika i planera koji čuče na polici.
Prioriteti postoje, oduvek su postojali, samo ih u moru gluposti nije lako izdvojiti.

S obzirom da je odlaganje vec prevršilo granice razuma i znatno smanjilo granice Jugoslavije, Merkur izasao iz Raka, a mi napunili dobranih godina, krajnje je vreme za šamar.

Život je skup prava i obaveza, neraskidivo povezanih i prožetih kroz celokupno postojanje. Za spoznaju tih prava koja te razlikuju od roba, nije potrebno čak ni da 3 puta prođeš pored pravnog fakulteta i tamo pojedeš pljeskavicu.
Ta kvazi 'privilegija' poznavanja sopstvenih prava dolazi iz iskustva življenja, obrazovanja, vaspitanja, informisanosti.
I naša deca imaju prava na mišljenje, ljubav, topao krevet, obrok, obrazovanje, ali i obaveze koje proizilaze. I ti kao roditelj danas-sutra imaš prava, ali i velike obaveze. Kao čovek, muškarac ili žena, imaš pravo izbora. Da li biraš da ti drugi nameću fokus, standard, kalup i brigu ili ćeš stvar uzeti u svoje ruke.
I pazi, pravo da slobodno misliš, govoriš, radiš, - u stopu slede obaveze. Prema sebi, pre svega, a potom i prema deci, roditeljima, zaposlenima, saputnicima, saborcima.

Hajde onda da okrenemo zajedno brod na pravi kurs i izborimo se za ono što nam pripada.
Pripada nam život koji ima smisla.

Nema magične formule za uspeh i bolje sutra, ali ako FOKUS odrediš ti za svoj sat i dan, neprilike moraju popustiti pod pritiskom ispravnog i istrajnog.

Ne možemo bacati vreme iznova razmisljajući o prošlim potezima, o drugim ljudima, o boljim okolnostima.
Radi na sebi, za sebe, za svoju budućnost, za porodicu.
Ispuni svoj dan.
Ja sam od danas sa svojim fokusom na ti, a ti?
Žurim...planer se polako puni...čeka me ono što sama biram.

4 Comments

Write a comment

Jelena Milutinovic

Yelenable owner and entrepreneur

4 Comments
 • Tamara Pandza February 12th, 2019 - 9:17PM

  Ovaj tekst mi je trebao ❤

 • Sandra i Bojan February 12th, 2019 - 11:19PM

  Kad covek pogleda, prave nas budalama na sve strane toliko d ai sami sebe na kraju zaludjujemo glupostima. Hvala na pozivu na razmisljanje, samo nastavi. Muz i ja te pratimo oboje i redovno citamo!

 • Jedna mama February 13th, 2019 - 2:19PM

  Redovno pratim i ne verujem, svaki sledeci tekst sve vise me pogadja ili smo stvarno toliko svi upali u iste kalupe ne znam, porazavajuxe

 • Milena February 15th, 2019 - 11:01AM

  Ja sam provala planerom i agebdom i jedno vreme cak za sve alarm navijala. To nista nije uspelo i nece dok u glavi ne resim zbrku. U kuci mi je haos na poslu haos u glavi pa nea sanse da to samo klikne. Mora red da se uspostavi u korenu ali kako poceti

Write A Comment