14 Jan 2019

Fenomen državnog posla

Mlađeg referenta Pantića i neotesanog šefa Šojića poznaje cela ex-Jugoslavija; smeje se sa njima i saoseća. Šablon ponašanja na takozvanom državnom poslu je duboko ukorenjen i u svest i u realnost našeg naroda.

Dogodovštine dvojice glumačkih magova sigurno i dan danas dovode do suza, ali smeh prestaje kada shvatite da se radi o likovima iz filma koji je sniman 1982.

Čak je i novi vek odmakao dvadeset godina, a nama je i dalje koža tesna.

Fenomenološki izuzetno zanimljivo, a iz lične perspektive katastrofalno, pa ipak činjenica je da era ušuškavanja u lažnoj sigurnosti u Srbiji još uvek cveta.

Pravilo "2 budale" suvereno vlada u prostorijama institucija od javnog značaja, kao i svim preduzećima koja se finansiraju iz budzeta RS. Ko su oni? Oni su jedini koji znaju i rade posao, ima ih dvoje po kvadratnom kilometru, a na njihov račun i ostali primaju plate. Neretko i paradoksalno, ti vredni mravi ostaju na nižim funkcijama.

Retko šta može da poremeti ljuljanje fotelja, rasprave o sindikalnoj prodaji cipela, radnickim igrama i planove za letovanje u sopstvenim pansionima u Čanju.
Takvu moć ima samo sistematizacija odnosno sletanje i preletanje sa pozicija usled političkih prevrata.

Ako ne daj Bože dođe kontrola, a one dve budale su na bolovanju, nastaje kolaps i najgore što možete da im tražite nije čak ni da reše vaš predmet, već da sarađuju sa kolegama iz drugih institucija.

Problematika državnog posla je postala toliko javna i opšteprihvaćena kao činjenica društva da je doživela i ponovnu ekranizaciju u istoimenoj skeč-seriji. Serija je postala neizostavni deo dana u mom domu i domovima mnogih širom zemlje. Tri genijalca, koji pritom nisu glumci i ne glume, satirom prikazuju šta se u preduzećima dešava. Pardon, ne dešava se tamo, već tebi, meni, u lice. Uprkos činjenice da su javno, direktno i maestralno ogolili teme besramnog ponasanja i bahaćenja...reakcija onih koji tu priču žive je izostala. O reakciji odgovornih je iluzorno pričati, jer je reč "odgovornost"okidač za igru šuge : 'ti si! - on je! -ti si! - nisam ja!- oni su! '

Zašto ljudi žele da (ne)rade taj državni posao?
Kakva je to strast ka lupanju potpeticama po dugim komunističkim hodnicima?

Moć. Važnost institucije za koju rade dodaju uz svoje ime i time podižu iluziju sopstvene važnosti. Neko ne može da napravi korak dalje jer mu JA veliki službenik ne dam. Bar ne danas, jer izlazim u 12h. Imam moć da radim kad i kako ja hoću. To je moć svojatanja državne firme.
Nekompetentnost. Nedovoljno ulaganje u sebe i obrazovanje, bilo formalno ili neformalno, nedostatak sigurnosti i ambicija kao posledica želje da se utope, budu deo mase, ne štrče. Nestručni da opstanu na tržištu rada kriju se iza registratora i ekrana velikih sistema.
Konformizam. Imaću redovnu platu. Nije ni bitno kolika je, tu je, sigurica. Strahovi iz devedesetih nisu nestali, kao ni pitanja da li će privatna firma opstati ili ću biti na ulici za godinu-dve-pet. Biti deo mase, masovne kulture stupa na snagu i tu nema pomoći. Čovek se zadovoljava i najsitnijim stvarima ako veruje da samo toliko zaslužuje; da je tako svuda; da tako treba jer to misli generalni direktor.
Posmatramo, posmatraju. Mi se smejemo tragi-komediji, a oni se ne srame. Nema polemike oko toga. Ćutanje je zlato, ne diram te, ne diraj me.

Iz ugla odrasle osobe koja ima obaveze prema državnim preduzećima, javnim servisima, nisam dozvolila da me prave budalom produženjem ugovora i posle dve zakonske godine, raznim gubljenjem papira, besmislenim stavkama po računima, ft1p ponašanjem i ne, nisam ni najmanje želela da budem deo tog sistema.

Počinje se od odluke na ličnom nivou. Izlazak iz okvira državnog u svet privatnog biznisa međutim nikako me nije udaljio od državnog posla.

Godinama sam već u suparničkom taboru i sa svojim timom sam u obavezi da zaradim za nas, ali i za njih. Nekada nisam sigurna da li da se radujem što oni 'državni' ne rade kako treba, pa ja imam više posla, ili da poludim jer nije moj posao da radim njihov. Moji planovi i programi često su krojeni tako da prvo poprave pa dorade. Umesto da budem gospođa poštovana preduzetnica koja doprinosi budžetu iz kog primaju plate, ja sam često u problemu zbog nefunkcionalnosti sistema.
Ili možda jer one 2 budale nisu radile moj predmet.

Protiv ovakvih fenomena mora se boriti iz temelja, a ne samo ličnim primerom. Nije dovoljno da svi mi budemo vlasnici sopstvenog posla već da postanemo vlasnici uslova u kojima živimo.
Ulaskom u ring ti se iz ugla firme boriš protiv kompleksa moći, lažnih vrednosti, nestručnosti, konformizma i neefikasnosti.
Ukoliko odlučiš sa ne činiš gomilu pojedinaca, već skup vrednih istomišljenika možeš očekivati uspeh.

Da li ste spremni da budete vlasnik svog života ili podanik državnog sistema?

Ego: E daj razmisljaj kako se obraćaš publici dok pišeš, znaš da ima previše hejtera, skotova i raznih botova.
Super ego: Možda nekad i hoću, ali ovde se niko ko pošteno radi i zarađuje neće se osetiti prozvan. Ostali me ne interesuju. 

Y

8 Comments

Write a comment

Jelena Milutinovic

Yelenable owner and entrepreneur

8 Comments
 • Goca January 14th, 2019 - 2:56PM

  I te dve budale odlaze i to sa svih spratova!

 • Tamara Pandza January 14th, 2019 - 3:14PM

  Ti si moj genije i pametnica ❤

 • Jovan January 14th, 2019 - 4:45PM

  Nazalost Srbi su upali u neki zacaran krug gde se samo humorom bore protiv velikih problema. To je kao da nas prati prokletstvo onog filma Lepa sela lepo gore. Sve samo kroz ironiju i smeh. Mi gledamo Pljiž i Državni posao bez izuzetka i sta nam vredi. Lepo se nasmejemo. Sad smo poceli da se smejemo i sami sebi. Treba podrzati izlazak na ulice. Nismo uspeli ni prvi ni drugi put, mozda cemo treci!

 • Ivanka Mišić January 14th, 2019 - 4:51PM

  Ja se ne stidim svog posla i radim vredno u državnoj službi. Sve ima svoje prednosti i mane, li da ima parazita i neradnika na nas racun vala ima i to previse

 • Branka Anina mama January 14th, 2019 - 4:53PM

  Sigurnost je na prvom mestu. Kad imas decu u ovakvim uslovima ne smes da se kockas, skupo moze da te kosta. Ja sanjam o poslu koji zelim da pokrenem jos sa studija, ali nema sanse da ostavim stalan posao. Kolika tolika plata je sigurna i bolovanje i sve. Zao mi je al je tako

 • Marika Radović January 14th, 2019 - 9:56PM

  Pre svega treba vise ovakvih tekstova da bude i vi deco da prestanete da se amejete i gledate serije nego da menjate svet. Pre 30 godina sramota je bilo doziveti ono sto se sada dozivljava po salterima.

 • Javorka January 15th, 2019 - 11:12AM

  Nekada sam bila jedna od one 2 budale o kojima pises. Dala sam otkaz posle 2 godine, i deluje mi da sam jedina koja je to ikada uradila. Moj duh nije mogao da izdrzi toliku kolicinu inertnosti i gluposti na jednom mestu. Nisam htela vise biti deo toga. Cela prica mi je izgledala kao da sam umrla. Tu sam i vegetiram do penzije. Gomila rada i nerviranja, ni zbog cega, dok svi oko tebe kuliraju i ispijaju kafe. Posle toga sam promenila jos 3 firme (sve tri su se ugasile, propale) i na kraju pokrenula svoj biznis. Nakon 5 godina tavorenja, i nailazaka na hiljadu udaraca od strane drzave koja nema sluha (a cini mi se ni interesa) za pojedince koji bi nesto hteli od svog zivota, izuzev da odzive i umru, zatvorila sam radnju i uputila se put belog sveta. Sta ce mi taj beli svet doneti ne znam, ali da mrem kad mi vreme nije ne mogu niti hocu. Hvala na tekstu, divno receno sve! Divim se tvojoj snazi i energiji da se iskoreni sva prljavstina iz naseg drustva.

 • Violeta January 15th, 2019 - 8:38PM

  Ne ova zena je genijalna! Svaka cast za istinu do kosti

Write A Comment